Förra helgen i bilder

Vi jobbade samtliga lediga dagar under påskhelgen 22-25 april, fredag-måndag, och hann med en hel del.



Vi började fredagen med att lasta ...



... allt det här - resterna från det tidigare köket - tre trappor ner...



... i ett släp. När vi ändå höll på att riva i lägenheten passade vi även på att plocka ut fönstrena. Eller? En del av er har undrat "men ska ni riva ut hela lägenheten". Ja, nästan. men i det här fallet är vi helt oskyldiga. Bara några veckor innan vi fick tillträde till lägenheten bytte bostadsrättföreningen ut husets alla fönster. Och vi har bestämt - vi behåller de nya.



Två stora lass med bråte gick till Brommas återvinningscentral cirka tio minuter från lägenheten. Det var faktiskt rätt lugnt på centralen och vi behövde inte köa.



 

Påskhelgen till ära fick vi förstärkning av Peters pappa Erik. Han fick den stora äran att montera ner ett orginalskåp i köket från när lägenheten byggdes 1931. Det ska vi behålla och bygga upp igen intill det nya köket.



Vi rev också det allra sista i passagen efter mycket funderande fram och tillbaka om huruvida vi skulle behöva det här skåpet eller inte.



Peter fick hjälp av Erik och lära sig bända "rätt".



Lördag morgon tog jag mig an att knacka bort "sjuk" betong som satt löst i väggen. Och jag kan även påpeka - vi tog rätt beslut gällande det sista skåpet i passagen. Passagen fick en större rymd och övergång till sovrummet. Skönt. "Annars kunde vi bara bygga nytt", hävdade Peter. Bara.



Killarna städade.





De bände sedan loss dörrkarmen. "Som skulle behållas." Den kan ju vara bra att ha...



Jag fortsatte knacka och knacka och knacka.



När jag var klar med knackandet sopade även jag golvet rent. Och vad hittar journalisten? Jo, en liten tidningsremsa som inte gick att avsläsa. Men i en av springorna bredvid låg en börssida från 1968.



På söndagen introducerades jag och murbruket. Erik var en bra handledare och visade steg för steg hur murbruket skulle röras ihop och sedan fästas på väggen.



Jorå, det gick. Rätt knyck i handleden och sedan smeta ut.



Mitt i prick.



Peter fick också prova. Sen ville han en egna verktyg. Vi tyckte båda att det var så kul så snart var det - game on och "pax den väggen".





Det gick i en väldans fart. Erik stängde under tiden igen dörröppningen mellan hallen och gamla köket.



På måndagen började jag spackla. Det var lättare sagt än gjort. Det var första gången jag spacklade i hela mitt liv.



Peter murade igen det allra sista och Erik reglade igen dörren.





Byggteamet lunchade hos Karin och Erik i Spånga.



Och jag fortsatte sedan spackla.





Så här såg sovrummet ut när vi lämnade det på måndag kväll.

Tecken från förr

Vi har varken hittat lik, pengar eller några diamanter när vi rivit upp det gamla köket, till Peters förtret. Men i helgen fann jag ett tecken om något för att den här lägenheten var tänkt för oss. I en springa i furugolvet låg en bit tidningspapper. Det var ett fragment från en börssida från 1968.



För er som inte vet - vi träffades via Unga Aktiesparare.

Dag 5-6

Vi har haft två till hektiska dagar under påsken. Och nu är vi trötta, ja helt slut. Jag blandar till och med ihop dagarna. Som Peter nyss sa "det känns som vi har hållit på i en månad".

I söndags, påskdagen, täckte vi de flesta av alla hål i väggarna med murbruk. Hela dagen upprepade vi - röra ihop murbruk till rätt konsistens med vatten, blöta vägg med en vattenspruta, kasta upp bruk på vägg och försöka träffa, stryka av med en spackelspade, låta det härda i 15 minuter och sedan med en rak träpinne rucka bort överflödet till samma yta som resten av väggen. Så höll vi på hela dagen. Om och om igen.

Erik började regla igen dörren mellan gamla köket och hallen. Och i dag, annandagpåsk, fortsatte han. Vi knetade på med väggarna. Peter fortsatte med murbruk på resten av sovrummets väggar. Jag gav mig på att spackla. Det tog mig två väggar in jag fattade grejen. Aha, där det är jämt på väggen behöver jag bara stryka tunt. Erik sa under hela dagen "imorgon kommer du ha ont i handleden". Han glömde fingrarna. Jag gjorde nästan slut på en 10 kilos hink med spackel.



För händerna.


Dag 4

Vi har lördagen den 23 april, påskafton:

- åkt till Bauhaus för att handla rörkopplingar, kopparrör, gipsskivor, spackel m.m

- bänt loss elkablar kopplade mellan gamla köket och hallen.

- ätit lunch på Gribbyvägen.

- knackat bort "sjukt" gips från väggarna i passage och gammla köket.

- insett att rivningen är delen i en renovering som går fort. Se listan blir kortare och kortare. Snart står det bara - spacklat.

- sågat, bänt och böjt bort dörrkarmen mellan gamla och nya köket.

- skurit ut rätt mått i gipsskivor (för att stänga igen öppningen mellan gamla och nya köket och burit upp skivorna till lägenheten.

- insett att vi varken kommer hinna använda våra gymkort de närmsta månaderna eller kommer att behöva den träningen. Jag har inte haft så ont i underarmarna sedan jag tränade med en personlig tränare i Los Angeles 2002.

Dag 3

Vi har fredagen den 22 april, långfredag:

- fått förstärkning. Erik Sundström, Peters pappa, har tagit värvning i operation totalrenovera 59 kvadratmeter.

- direkt satt nyförvärvet i arbete. För att få honom att känna sig som en i gänget fick även han börja med att riva. Eller riva och riva. Han fick äran att ta loss och bevara ett platsbyggt orginalköksskåp från 1931 då lägenheten byggdes.

- kört två lass med träbråte och kakelrester till återvinningscentralen i Bromma.

- bjudits på lunch på Gribbyvägen i Spånga av Karin Sundström, Peters mamma. Pasta med gorgonzolasås och bacon. Och efterätt, rabarberpaj från årets första rabarber. Försökte Karin påverka Eriks inträdesprov?

- rivit ned det allra sista i passagen, ett överskåp till skafferiet.

- haft besök av en elektriker som vi begärt in ett offertförfrågan i från. Han pratade mest om sitt vandrarhem vid Muskö.

- hjälpt Erik att hålla i finskåpet medan han bände loss de sista 1 decimeter långa spikarna från skåpet. Erik lyckades både bevara och bända loss skåpet.

- officiellt valt in Erik till vårt team.

- även fått bevisat att det tar 28 minuter att cykla från Spånga till Alvik. Karin testade sträckan idag.

Ett skepp kommer lastat

... med ett kök om två veckor. Resultatet av två månaders grubblande är nu till enda. I dag har vi beställt det nya köket på Ikea i Barkarby. Det gick snabbt och var nästan för enkelt. Det tog 30 minuter. 

Vi har också blivit Ikea Family-medlem i dag. Personalen håvade in oss rätt bra. Just nu i påsk fick man som medlem en värdecheck på tio procent av köpessumman. Killen i informationsdisken sa "Jasså, nu passar det att bli medlem". Jajamen. 4000 konor får det vara värt. Det här betyder också att Peter får äta fläskytterfile med bea för 59 kronor.




Vi hade innan ritat upp vårt nya kök på internet i Ikea home planner. Luckorna heter Lidingö.

Tillbaka till vardagen

Nu har ni fått se allt som finns att se så här långt. Vi kommer att ta ett uppehåll från renoveringen fram till långfredag. Vi har tydligen riktiga arbeten som också måste skötas. På kvällstid kommer vi ändå klura på en del saker. Under tiden som jag uppdaterat bloggen har Peter exempelvis begärt in offerter på rör- och eldragning. Vi ska även i veckan köpa kök. Det blir nästa stora steg.

Kommentera gärna och tyck till. Vi tycker det är så roligt att vänner och familj från hela landet, men även Tyskland, följer vårt byggprojekt via vår blogg.


Skeppet är bränt

Bilder säger mer än tusen ord. Nu finns det ingen återvändo. Pappa, här har du de efterlängtade bildbevisen.



Jag började med att montera ned belysningen ovanför diskhon.



Peter stängde av vattnet och tömde ut resterna i en hink. Sen var det ju det där med rörpluggarna. Vi hade köpt fel tidigare på morgonen. Det var bara att knipa och smaska så bra vi kunde med den saliv vi hade kvar. För felplugg - inget vatten.



Peter använde borrmaskinen för första gången. Jag hade redan kört in den.



Bådas krafter behövdes för att bända lös bänk- och väggskåp. Därav inget kodak-ögonblick. Men när skåpen väl var borta gick jag lös på kaklet. Här knackar jag på någon list. Det var ingen bra idé. Gick jättetrögt och hjälpte inte alls få bort kaklet. Tacka vet jag att knacka ovanför plattan. Gärna lite försiktigt först innan man lägger in storstöten. Vid den tid punkten som jag fått in rätta knycken hade även Peter fått upp ögonen för att knacka bort kaklet. Och det gick i en väldans fart för oss. Kul var det också.



När vi var på väg att avrunda första dagens arbete upptäckte vi att det rann vatten på badrumsgolvet. "Det kanske var jag som skvätte", sa Peter då. Men serru det var det inte, inte den här gången. Peter upptäckte kort därefter en fin svart tejp runt ett av rören under handfatet. Fuljobb kallar vi det.

----





Andra dagen på bygget börjar vi med att städa upp oredan som vi ställde till med dagen innan. Köket är ett minne blott. Jag upprepar, det finns ingen återvändo.





Vi fortsatte rivandet i garderoben med lister och klädstång. Sen rök kvarvarande hyllor.



Sen gick jag runt till andra sidan, gamla köket, och rev upp klickgolvet. För första gången i mitt liv tog jag på mig munskydd för det dammade en del. Mitt betyg blir två av fem solar. Munskyddet pös ut en del luft vilket gav imma på glasögonen, men höll ändå tillbaka en del luft så att det för en astmatiker som mig blev tungandat. Summa summarum är det nog ändå bättre att ta några tunga andetag än båsiga andetag.



Peter fick ett genombrott i passagen och vi var igenom väggen mellan skafferi och garderob. Han sågade med en sticksåg längst upp och bände, vred och slog loss bräderna.



Och han klarade det! Här har vi nu passagen mellan gamla köket/ nya sovrummet och vardagsrummet. 



Enda sedan i fredags har det varit bra väder i Stockholm med minst 15 grader och sol. I söndags åt vi vår andra glass, tyvärr inne men ändå. Vi har fortfarande frys och kyl ikopplade men i vardagsrummet.



Sen vi köpte lägenheten har jag funderat över vad som gömt sig under klickgolvet. Kunde det vara ett riktigt fint trägolv? Genom en springa vid skafferiet hade jag sett det vitsvartrandiga plastmattan, men inte det här - plankgolv. Vi kunde ana trägolv när vi lyfte bort bänkskåpet, men inte att det skulle sträcka sig över hela köksgolvet. Det kommer bli jättefint.



Vi fortsatte att ta fram golvet. Först rev vi bort plastmattan och bankade vi lätt i spånskivan så att spikarna lossade uppåt. Sen var det bara att lyfta uppåt. Någonståns på mitten tog jag vid.



Jag bankade in kofoten under spånskivan för att sedan bända upp.



Under tiden som jag bände upp golvet öppnade Peter upp passagen ytterligare genom att såga bort väggbiten som stack ut vid skafferiets dörrkarm. Det blev riktigt öppet och fint.



Han rensade även bort bräder från väggen.

Det var allt gott folk. Mer hann vi inte på två dagar.


Det fanns en gång ett kök

...som visste för mycket. Vi var helt enkelt tvugna att göra oss av med det. Klicka på bilderna för att se dem större.

           





 





Välkomna in

När vi för första gången som lägenhetsägare steg innanför dörren fanns det varken byggdamm eller läckande vattenledningar. 


Hall


Hall


Vardagsrum med insyn i hall


Vardagsrum


Vardagsrum


Vardagsrum med fransk balkong.


Före


Planlösningen innan vi rev ut kök, garderob och skafferi.


Dag 2

Vi har söndagen den 17 april:

tagit en lite längre sovmorgon.

dragit i gång vid 11-tiden med att plockat ned allt kakel i lådor och flyttat på resterna av det gamla köket till ett annat rum. Vilket är lika med, bygga berg till soptippen. Vi går framåt på den biten.

skruvat lös eluttag och bänt lös lister i garderobsutrymmet.

sågat ner och rykt loss klädstång i garderobsutrymmet. Framfarten fortsatte på de kvarvarande hyllplanen med hjälp av kofoten. Kofoten är för övrigt bra till mycket.

sågat och bänt loss väggen mellan garderoben och skafferiet.

rivit upp klickgolvet och lister i gamla köket med kofoten och ett par starka händer (mina).

ätit lunch på Vedungspizzerian. Jag tog sallad. Peter passade på och tog pizza nummer tre för denna här veckan.

sågat upp en större öppning i passagen. Vi har i det här läget totalt eliminerat skafferiet och garderoben. Det enda som finns kvar är dörren till vardagsrummet och en stor passage.

tagit glasspause. Det var cirka 17 grader ute.

lyft på linoliummattan som låg under klickgolvet. Och vad hittar vi där? Jo ett fin fint plankgolv.

dragit bort plastmattan och bänt upp spånskivan som låg under.

brytit bort resterande vägglister från passagen.

kontrollmätt det nya köket.

tagit första duschen i nya lägenheten.

A room with a view



Renoveringen har kört i gång i det gamla köket. Under ungefär en månad framöver ska vi förvandla rummet till ett sovrum. Här kan ni se utsikten från rummet. 

Lägenhet ligger precis i Alviks centrum med kollektivtrafik som buss, tvärbana och tunnelbana. Och om man tittar riktigt noga i horisonten, nedanför flaggan längst bort, så skimmrar det lite blått. Peter kallar det sjöutsikt. Det något diskreta blå är Mälaren. Där ska vi bada i sommar.

I dag är det söndag och dag 2 i operation - renovera en lägenhet för första gången.

Dag 1

Vi har lördagen den 16 april:

besökt K-rauta vid niotiden på morgonen och köpt rörplugg för vatten och avlopp. Även en godispåse slank ner vid kassan.

rullat ur skyddspapp i vardagsrummet. Efter två längor insett vi att vi köpt för lite. Resten räcker till två längor utanför gamla köket.

monterat ner belysning över väggskåp.

stängt av vattnet, tömt rör, monterat ner rörkopplingar. Insett att vi köpt fel rörplugg till vattenledningarna. Vattet fick därmed vara avstängt ett par timmar till.

insett dessutom att avloppsröret är riktat åt fel håll och inte i riktning mot det nya köket. Konstaterat att vi kan behöva ta in en rörmockare.

ryckt lös dörrar och hyllplan till alla köksskåp. Skruvat ur skruvar mellan bänkskiva och bänkskåp och med hjälp av kofot bänt lös bänkskiva.

fotat av spisen. Den ska få ett nytt hem för en summa på två-tre tusen kronor.

skruvat lös skruvar i bänkskåpen. Bankat, bänt och slagit lös bänkskåp med kofot och hammare. Vi lyckades med våld få lös bänkskåpen.

skruvta lös skruvarna i väggskåpen och på samma sätt som vid bänkskåpen fast med mera mera kraft och våld, bänt lös väggskåpen. Med det sista rycket faller de första kakelplattorna ner.

montera ner köksfläkten som visar sig vara en kolfilterfläkt.

knackat ner kakel.

promenerat vid ettiden till Roberts Coffe 50 meter nedanför lägenheten på Alviks torg och köpt varsin sallad. Konstaterat att vi sticker ut med våra likadana snickarbyxor från Blå Kläder. De är dock inte blå, utan grå.

åkt en andra sväng till K-rauta och köpt rörplugg. Glömt ta med de första rörpluggen som vi köpte, men som var fel, för att lämna tillbaka dem.

rullat ut skyddspapp på resten av golvet i lägenheten i vardagsrummet, nya köket och hallen. Insett att det är jobbigare med en flera kilo tyngre rulle och med hjälp av en brytkniv skära av pappen. Därmed fått första utbrottet.

satt på rörplugg på vattenrören och satt på vattnet igen. Vi fick äntligen både dricka vatten och gå på toaletten för första gången på dagen. Klockan är då 14.30.

flyttat spisen.

bänt bort lister i gamla köket.

skruvat lös kvarlämnade saker från den förre ägaren i garderoben i vardagsrummet, som ett hyllplan och ett bord.

fått besök av lägenhetsrenoverarexperten Johan som satte oss på plats. "Ni har mycket kvar att göra. Riva är det som går fort".

sågat med en sticksåg en större öppning mellan gamla köket och skafferiet. Det blev lite snett.

bänt, slagit och böjt bort ett par hyllplan i skafferi och garderob, som ligger mellan gamla köket och vardagsrummet.

börjat avrunda dagens arbete i form av att rengöra gamla diskhon och ta foto av den för vidare försäljning på Blocket.

insett under rengöringen att det rinner vatten på badrumsgolvet. Vid en närmare titt på rörkopplingen under handfattet konstaterat att den förre ägaren gjort ett fuljobb med hjälp av svarttejp. Tejpen har börjat ge vika och läcker ut vatten. Rörmockaren känns allt mer lockande.

stängt av vattnet innan vi låser lägenheten vid sextiden.

åkt på födelsedagsmiddag hos Emma i Skanstull.


Det sa bara klick...





... så gick dörren upp.   

Och där var den. Vår alldeles egna lägenhet.   

I dag har bostadsrätten på Gustavslundsvägen i Alvik överlåtits till oss. Vi är nu officiellt ägare, med miljontals kronor i skulder. Men vad gör det. Lägenheten är vår.

Det är våra knarrande trägolv, fönsterdörrar, stora fönster, breda golvlister och avrundade tak. Detta är början på något bra. Jag känner det på mig.

I morgon åker snickarbyxorna på. Här ska det byggas!


Välkommen till vår blogg!

Här kommer vi, Josefin och Peter, skriva om vår nya lägenhet på Gustavslundsvägen i Alvik. Vi ska renovera, ja till och med göra om lägenheten från 1,5 rum och kök till 2 rum. Förkunskaperna är få, men viljan stor.

Följ oss och läs om hur det går.

Och hörrni, imorgon smäller det - då får vi nycklarna!

RSS 2.0